Ursuleti si Alcantara

Un proiect despre o masina ce nimeni nu a dorit-o dar totusi e iubita.

Povestea Mea

Undeva în uzina Dacia din Argeș, prin zgomote de mașinării industriale, scântei și înjurături, câțiva ingineri și roboți, mi-au dat mie viață. Roșie ca focul ( defapt au zis ca sunt Roșu Imperial ), inima de franţuzoaică de 1.4litri cu injecție, frâne pe disc, parfum de plastic nou,  aer condiționat, geamuri electrice, ușoară și zveltă. Eram mândria uzinei la vremea aceea. 

În primăvara anului 2002, o familie din bucurești m-a adoptat.  Era o mamă singura cu doi copii: un băiat și o fată.Am vizitat alături de ei multe locuri din Romania, am trecut cu ei peste  multe obstacle  

Cu timpul și vârsta, am primt o surioară; era prin 2008. Era adoptată de la părinti Germani dar cu strabunici Americani. Strabunicii aveau in vremuri ceva herghelie de armăsari de rasă pură, de mustangi. Era frumoasă, o culoare precum oceanul, strălucea vopseaua… se vedea că e tânără.
Ca în orice familie,  ea a primit toatâ atenția, eu rămânând în parcare, nemișcată. A plouat, a nins, m-a batut soarele, au zburat păsărele deasupra mea, s-au jucat cu mine pisicuțe….  dar eu am rămas acolo așteptând. 

Intr-o zi, a venit la mine băiatul cel mic, care s-a facut mare.  Imi lipește pe parbriz două lămâi şi pornim amândoi fericiți într-o nouă aventură…. o nouă speranță pentru mine.
A vazut în mine altceva. Toți ceilalați mă vedeau ruginită, bătută de soare, îmbătrânită, cu plastice decolorate…. fără speranță.

Am început să îl plimb pe El și pe prietenul lui cel mai bun, Morris; un câine de vanatoare superb dar care imi lăsa mult păr… Dar asta nu mă deranja: erau așa de fericiti amandoi! ( sau …eram atat de fericiti toti trei/impreuna) Am călătorit câțiva ani cu ei, am trecut si  prin peripeții… dar deși am îmbătrânit și am avut nevoie de mai multă atenție, El nu m-a lasat. 

Am inceput să ruginesc, am inceput să mă stric, am început să-I fac probleme dar El mă pune tot timpul pe drum: nu renunță la mine!


Bună ! Eu sunt Dacia Supernova – am 75.000km si  17 ani.  

5 lucuri importante pe care le-am realizat și care i-au adus identitatea ei.

,

Rugina și inceputurile

Rugina – cel mai mare dușman al unei mașini. A fost cel mai greu moment și încă este. Spun asta deoarece dupa 2 ani de la vopsire a început să iși facă loc dinou prin vopseaua nouă.

,

Alcantara și ideile trăsnite

Alcantara a venit ca și un necesar in car audio. Fiind obsedat de calitatea audio, am decis să îmbrac bordul în alcantara pentru a absorbi reflexiile sunetului. De aici a inceput și nebunia.

,

Ursuleți și o noua identitate

Prima dată am început cu ATS Pepperpots pe 13”, am spus că este prea mic totuși. Într-o zi pe OLX, am zărit aceste jante. A fost dragoste la prima vedere. De aici imaginea ei s-a schimbat.

,

Muzica - lovely music

Tin minte că primul lucru pe care l-am facut a fost să montez un CD player de VW Golf 5 in bord. Da… o idee stupidă, dar am reușit. De atunci am încercat sisteme peste sisteme. Acum sunt sigur că am ajuns la nivelul în care pot spune fericit ca nu am nevoie de altceva.

,

Suspensie - viața grea pe burtă

Nu cred că există cineva care să zică ca o mașină ce „stă pe burtă” nu arată bine. Da, e greu intr-o țară plină de gropi, plinp de canale ridicate și de linii de tramvai și tren care nu sunt la nivel. E un stil de viată pot spune. 

N

CE AM REALIZAT

 1. mecanică
  • Am reparat tot ce inseamna direcție și frânare puntea față. Asta înseamnă schimbat planetare, bascule, capete de bară bucșe, discuri de frână, plăcuțe, pivoți.
 2. caroserie
  • În mai 2017 am decis că trebuie să mă apuc de tinichigerie ca să nu se deterioreze și mai rău. După recomandări am decis să aleg un vopsitor. Am cautat timp de 2 luni: portiere față, capotă. aripi față și praguri spate. Le-am schimbat deoarece erau prea deteriorate. Uite așa la sfârșitul anului, mașina primea cea mai mare schimbare din viața ei. Era ca nouă. Din păcate nu pentru mult timp…

 3. interior
  • Am schimbat scaunele față cu scaune de pe un bmw E36 coupe. Au venit cu încălzire și reglaj lombar. Ideea a fost sa cobor poziția la condus și să o mut spre  spate. Bordul a fost îmbrăcat în alcantara, stâlpii customizaţi pentru locul tweeterelor, fețe de ușă customizate. 3

 4. muzică
  • timp de mulți ani am căutat sistemul perfect. Anul acesta pot spune ca sunt 80% mulțumit ( spun asta că posibil tot timpul e loc de mai bun dar mai e foarte puțin loc de îmbunatățire la mine ) Am ales difuzoare Micro Precision Z , amplificatoare Genesis 3 Series,  Subwoofer PhaseLinear Aliante, head Unit Alpine 9835, DSP Audison Bit One
 5. jante
  • Primul set de jante pe care le-am avut, au fost niște jante rare ATS Pepperpots pe 13”. Deși îmi plăceau la nebunie, parcă nu erau ce trebuie… Așa că într-o zi, stând pe OLX, am vazut jantele acestea: Ronal Teddy 14”. M-am îndragostit la prima vedere. Le-am comandat, le-am sablat și vopsit cum mi-am dorit eu. Capacele au fost refăcute dar mai multe veți vedea în poze, mai jos.

 6. Suspensie
  • Aici a fost cel mai complicat. Am căutat să fac totul ca la carte. Nu există suspensie reglabilă pentru Dacia Supernova, cum nu există multe lucruri. Lumea nici nu știe că există. Am folosit pe față suspensie reglabilă de golf 3 cu flanșe reglabile camber. Pe spate singura soluție a fost să folosesc arcuri de față opel Astra. Astfel nu am fost nevoit sa tai sau să lărgesc nimic. Am reușit să o pun palarel cu solul.
=

ce urmează

 1. motorul
  • Am spus că nu mă ating de el, dar cu noile reglementări bucurestene (sau de pe malul Damboviţei ) în legatură cu normele de poluare şi cum  mașina este la 12 ani depărtare de a intra in clubul select retro, singura modalitate să pot circula cu ea este un nou motor.

 2. revopsire
  • Din păcate alegerea vopsitorului a fost una din cele mai mari greșeli. Deși a fost recomandat de mai mulți prieteni, ideea de a lucra la o Dacie, probabil, a dus la o lucrare proastă. Nu dau nume merg mai departe. Mașina trebuie revopsită cât mai repede. Probabil la vara când va veni  din nou căldura.

 3. interior
  • În momentul acesta mașina este la Arad, unde se lucrează la partea de interior customizat pentru montarea muzicii. Când se va  întoarce vor trebui retapițate scaunele cu un retro look. Pielea nappa este deja acasă.şi aşteaptă să fie folosită.

 4. “air Ride”
  • Ultimul lucru pe care vreau să îl fac este să montez un sistem Air Ride, de ce ? Pentru ca trăim in București, în Romania, unde nimic nu este drept, unde gurile de canal nu sunt la nivel, unde linia de tramvai nu este la nivel. E greu dar trebuie.

Keep scrolling down the memory lane

De unde a început totul și unde am ajuns.

[

scroll

În ce stadiu este mașina acum ?

 

Intră pe blog și află ultimile noutăți

Viața pe burtă

Viața pe burtă

Mi-am luat reglabilă dar mai mult e fixă. Sti ce greu e să găsești o suspensie pentru o mașină ce nu se fabrică nimic deoarece nici un producător străin nu are de ce să consume bani pentru o mașină ce nu prea s-a vândut afară și a fost produsă doar 3 ani ? Eh uite așa...

read more
Ronal teddy – un altfel de jante

Ronal teddy – un altfel de jante

Puțină istorie și romantism. Ronal AG este un producător de jante pentru mașini și vehicule comerciale, cu sediul central în Härkingen, Elveția. Compania are peste 8000 de angajați și produce atât jante turnate cât și forjate. Compania este activă atât în producția...

read more
Vopsitul și bătăile de cap

Vopsitul și bătăile de cap

De la rugină la rugină În primăvara anului 2017, am decis că trebuie să strâng toate fondurile și să le îndrept spre vopsitorie. Urma să fie cel mai costisitor proiect pe care îl făceam pentru mașină. După research și întrebări am ales un vopsitor recomandat de 2...

read more

SUPPORT US

Ajută și tu la finalizarea acestui proiect.

 

Acest proiect m-a învățat să vopsesc, să sudez, să cos, să lucrez cu fibra de sticlă, mecanică etc. Am încercat să fac totul singur datorita pasiunii și a ține costurile cât mai mici. Am ajuns în punctul în care am nevoie de susțineres voastră așa că am creat câteva design-uri de tricouri si accesorii reprezentative pentru aceast proiect. Fiecare articol v-a fi comercializat în editie limitată.  Mulțumesc

T-SHIRTS

STICKERS

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!